V Prešove sa začal 3. ročník divadelného festivalu Karpatfest

03.10.2006 Prešov

Prešov 3. októbra (TASR) - Dovedna desať predstavení v podaní šiestich divadelných kolektívov zo štyroch krajín tvorí program dnes otvoreného tretieho ročník...
Prešov 3. októbra (TASR) - Dovedna desať predstavení v podaní šiestich divadelných kolektívov zo štyroch krajín tvorí program dnes otvoreného tretieho ročníka medzinárodného festivalu Karpatfest v Prešove.

Hlavným zmyslom podujatia je podľa riaditeľa Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove Mariána Marka konfrontovať spôsoby divadelnej tvorby a smerovania jednotlivých kultúr v krajinách karpatského regiónu. Program každého zo štyroch festivalových dní uzavrie nočné diskusné fórum Pod reflektorom.
Ako prvé sa dnes predstavilo hostiteľské DAD v Prešove s rozprávkou pre deti Čertovské roztopaše. Je jediným profesionálnym divadlom hrajúcim v rusínskom jazyku na Slovensku.
V tomto ročníku sa odohrajú predstavenia aj mimo Prešova. Prvé sa uskutočnilo dnes v Bardejove. Oblastné ukrajinské hudobno-dramatické divadlo Oľhy Kobyľanskej z mesta Černivci na Ukrajine uviedlo hru Advokát Martian od Lesji Ukrajinky v režijnom naštudovaní Liny Hvaťovej. Bývalá redaktorka Rádia Sloboda so sídlom v Mníchove žije v posledných rokoch na jednej dedine v Bardejovskom okrese. Mimo Prešova sa ešte predstaví v piatok 6. októbra Divadlo Ďaďa zo srbského mesta Ruský Kerestur, a to v Sabinove.
Ďalšími účastníkmi festivalu sú slovenské kolektívy - Divadlo Jonáša Záborského v Prešove a Tanečné teleso Blesk z Banskej Bystrice. Poľské Divadlo Wandy Siemaszkowej z mesta Rzeszow nechýbalo zatiaľ ani na jednom ročníku, naopak po prvýkrát absentuje divadlo z Česka. Podľa Marka je to výsledok toho, že nemali dostatok financií. Hostia z Ukrajiny sú na festivale po prvýkrát.
Hlavným organizátorom festivalu, ktorého predchádzajúce ročníky prebehli v rokoch 2003 a 2004 je Združenie priateľov DAD. Projekt získal finančnú podporu sekcie umenia Ministerstva kultúry SR a viacerých miestnych sponzorov vrátane mesta Prešov.
 

Vyberte región

mark